Iarăși începe școala…

Posted on Posted in Scoala

Aș vrea ca înainte să începi să citești articulul acesta, să închizi Facebook-ul, să îți pui telefonul pe silențios și să citești cu atenție de la cap la coadă. Sper ca articolul sa te ajute să ai un an școlar plin de bucurii.

Și iar a  venit perioada din an când trebuie să înceapă școala. Asta gândeam în fiecare an și cred că la asta te gândești și tu când citești rândurile astea. De acum o să te trezești în fiecare dimineață, o să trebuiască să mergi la ore și pe deasupra o să mai trebuiască să și faci (sau să copiezi) teme.

Chiar dacă la o primă vedere școala pare că a fost inventată de niște oameni cu intenții foarte malefice care și-au pus în gând să chinuie copii, nu e chiar așa. Dacă școala ar fi fost un lucru inutil, în cele câteva mii de ani de când există sau în cele câteva sute de când avem școli moderne, cineva tot și-ar fi dat seama că sunt inutile și le-ar fi desfințat.

În general viața oamenilor arată cam așa: grădiniță 4 ani, școală 12 ani, facultate 3 ani, muncă 45 de ani și pe urmă pensie. Deci muncim mai mult de jumătate din viață. Fiecare etapă e influențată de lucrurile pe care le facem în perioadele precedente. Deci școala și pe urmă facultatea determină ce o să facem pentru următorii 45 de ani din viață.

Probabil acum ți se pare că munca e undeva foarte departe în viitor, dar să știi că momentul când termini facultatea e destul de aproape. Te rog să faci acum o pauză și să îți imaginezi că ai terminat școala, facultatea și că lucrezi. În ce oraș ești? Lucrezi la o firmă sau ai propria afacere? Dacă lucrezi la o firmă, ce fel de firmă e? Trebuie să te scoli devreme sau poți lucra de acasă? Iei autobus/metrou sau mergi cu mașina până la birou? Ai biroul tău sau ești într-o încăpere cu mai multă lume? Ești plătit bine sau trebuie să economisești până la următorul salariu? Îți place ceea ce lucrezi? Ai timp liber?

birou

Școala e locul unde ne pregătim pentru muncă. O să las mai jos câteva sfaturi care sper să te ajute.

La finalul celor 12 clase va trebui să alegi domeniul în care vrei să lucrezi.
În domeniul ales îți vei petrece mai mult de jumătate din viață, deci e important să te gândești bine ce vei face. Din păcate materiile de la școală nu prea reflectă cum arată munca în domeniu, deci chiar dacă biologia pe care o faci la școală e plictisitoare, e posibil ca o meserie în domeniu să fie interesantă.
Nici o materie nu e plictisitoare.
Într-adevăr, poate multe materii sunt predate prost. Asta nu înseamnă că domeniul e unul plictisitor. Dacă un domeniu ar fi total neatrăgător, nimeni nu ar face asta și în concluzie nu s-ar studia la școală. În general lucrurile predate sunt mai interesante decât par, dar e datoria ta să îți dai seama de ce.
Internetul e prietenul tău.
Sunt multe lucruri interesante care nu se fac la școală, dar din fericire le poți găsi destul de ușor pe Google. Un lucru care nu se prea prezintă este modul în care s-a ajuns la descoperirea noțiunii predate. Noțiunile au fost inventate de oameni care s-au lovit de niște probleme și și-au dorit să le rezolve pentru a avea o viață mai bună.
Ai o mulțime de timp liber, folosește-l constructiv
Nu zic că trebuie să te închizi în cameră și să arunci cheia pe geam, dar jocurile video și nici numărul de like-uri nu o să-ți aducă un salariu mare. CV-ul începi să ți-l faci din timpul liceului. O participare la olimpiadă, implicarea într-o activitate extrașcolară sau lucrul la un proiect personal sunt lucruri care te ridică atunci când aplici la o universitate din afară sau la o companie mare.
Fă-ți prietenii potriviți.
Găsește colegi cu aceleași pasiuni și începeți să lucrați împreună la ceva ce vă place amândurora. În plus conexiunile pe care ți le faci acum, te vor ajuta mai departe. De exemplu dacă unul dintre prietenii tăi ajunge să lucreze pentru Google, vei avea șanse mai mari să ajungi acolo dacă îți dorești. Un alt lucru important e să ai prieteni mai mari. Cel mai probabil au trecut prin aceleași greutăți și te vor ajuta pe urmă când vrei alege facultatea la care să studiezi. Bill Gates quote

Ar mai fi multe sfaturi utile cum ar fi citeșteocartepelunădormisuficientmergiînexcursiifăsportînvațăsăfoloseșticalculatorulgăsește-țihobby-uridezvoltă-țicreativitateamănâncăsănătosconcentrează-tepemateriilecareîțiplac

Mult succes în noul an școlar!
Recomandare de carte: https://www.goodreads.com/book/show/36072.The_7_Habits_of_Highly_Effective_People

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *