Interviu Paul Diac – partea II

Posted on Posted in Uncategorized
După liceu ai continuat la un nivel înalt, povestește puțin despre internshipurile din timpul studenției. Ce ai făcut ca să ajungi acolo și cum a fost experiența?
Am avut noroc sa vina la Iasi inca doi elevi din lot, ambii cu bronz la IOI (olimpiada internationala de informatica). Ne-am pus in grupa impreuna si in primii ani am fost in echipa ACM si am invatat mult de la ei. Nu doar lucruri ce tin de algoritmica cat si motivatie de a trage mai tare, de a privi lucrurile mai direct si proactiv. Tot datorita lor am ajuns si la internshipuri, fiind chemat la interviuri de ei. Am facut internshipuri la Amazon in Iasi apoi in California la Facebook si Twitter mai recent. Totusi la Amazon full-time mi-a placut cel mai mult la ce lucram.
După liceu, o parte dintre olimpici nu mai confirmă, iar alții care nu au avut rezultate bune la olimpiadă ajung buni. Care crezi că sunt lucrurile pe care un student trebuie să pună accentul pentru a avea succes? În facultate nu mai există atâtea concursuri, care crezi că e o metrică bună pentru a măsura succesul?
Cred ca depinde de fiecare. Daca vrei sa fii progamator bun, sa faci proiecte sau startup-uri, e altceva. Mi se pare normal sa nu participe la ACM toti studenti care au fost la olimpiade, dar cred ca ar fi de asteptat un procent mai mare totusi fata de ce se intampla in Romania acum. De vina cred ca sunt lipsa concursurilor si a evenimentelor similare la nivel unviersitar, aceasta fiind principala mea motivatie de a ma implica in ONIS (olimpiada nationala de informatica pentru studenti). Nu cred ca notele de la facultate sau altceva strict din facultate pot echivala cu asta – eu am avut 10 pe linie pana in anul 3 si nu mi se pare ca asta a fost o realizare nici pe departe comparabila cu rezultate la concursuri, care nici ele nu au fost chiar exceptionale. Cred ca mare parte din studenti este normal sa aspire spre a fi programatori mai buni, sa cunoasca principiile limbajelor, tehnologii si altele.
Cum ai reușit să te angajezi full time la Facebook și ce te-a făcut să te întorci în țară?
Am primi ofeta dupa internshipul la care am ajuns aproape intamplator. Am plecat cu gandul de a aduna niste bani, si mai putin pentru experienta de afara, totusi nu am exclus ca e posibil sa raman acolo si timpul a decis sa ma intorc pana la urma. M-am intors pentru ca s-a implinit timpul minim pe care mi l-am propus sa stau si realizasem ca imi place mai mult in tara per total… nu neaparat job-ul ci viata in general.
Multă lume vorbește despre lipsa de calitate în sistemul de învățământ românesc. Ce măsuri crezi că ar îmbunătăți învățământul preuniversitar? Dar cel universitar?
Presupun ca mare parte din problemele grave sunt datorate faptului ca profesori sunt platiti prost. Cum job-urile in IT sunt destul de multe si bine platite, este si mai accentuat in informatica, unde probabilitatea sa te angajezi este si mai mare. Sunt si alte probleme, dar cel putin in preuniversitar asta e cel mai grav.
Ce planuri de viitor ai?
Vreau sa termin doctoratul si apoi sa raman lector in universitate. Dar pe langa asta vreau sa dezvolt in continuare si proiectele legate de concursuri sau olimpiade. Este posibil sa mai fac internshipuri pana termin doctoratul, asta fiind unul dintre avantajele “studentiei”. Pare mai bine asa pentru mine, mult mai putina monotonie relativ in industrie permanent.
Ce sfaturi ai pentru elevii care încep informatica sau care se gândesc să aibă o carieră în domeniu?
Sa nu se plafoneze, este destul de usor acum sa lucrezi in IT cu salariul ok si totusi sa nu-ti atingi nici pe departe potentialul, sau posibilitatile. Cred ca e bine sa faci lucruri mai indraznete si sa profiti de avantajele din IT: faptul ca cererea de progamatori e mare: e ok sa schimbi job-ul, sa ai proiecte personale, sa incerci diferite experiente, sa vezi locuri noi si alte lucruri de genul. In putine alte domenii vei avea astfel de avantaje.
Facultate aici sau in afară?
Pentru mine a fost clar de preferat sa fac facultatea aici, inclusive master si doctorat. Cred ca foarte multe poti invata si singur, plus ca si de aici poti pleca ulterior cam oriunde. Sigur, daca pleci la o facultate cu adevarat buna din afara cred ca este o diferenta semnificativa, dar cred ca sunt prea multi care pleaca doar de dragul de a pleca, sau le recomanda parintii.
Merită să lucrezi în timpul facultății?
Full-time cred ca nu, pare mult mai ok sa faci internshipuri eventual afara daca reusesti, si sa pastrezi full-time pentru dupa facultate. Oricum vei lucra cel mai probabil mai multi zeci de ani in industrie, nu vad de ce te-ai grabi sa prinzi inca cativa timp in care viata ta devine prea incarcata. Cunosc o multime de programatori destul de buni si foarte putini sunt atat de incantati de ziua de luni dupa cativa ani de munca.

One thought on “Interviu Paul Diac – partea II

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *