De ce nu mai facem meditații pentru “la clasă”

Posted on Posted in Cum sa inveti, Informatica

Începând de anul acesta școlar, am decis că nu vom mai face pregătiri pentru “clasă” deși mare parte dintre cererile pe care le avem sunt de acest tip. Acest lucru nu înseamnă că nu mai lucrăm cu elevi care nu știu să programeze, ci că vrem să lucrăm cu cei care sunt pasionați, care vor să știe mai mult decât fac la școală și care vor să facă performanță în domeniu.

Am decis să facem acest lucru din mai multe motive:

Se strică dinamica grupei

În general lucrăm cu grupe de câte 5 elevi grupați în funcție de nivel. Facem acest lucru pentru că având mai mulți elevi, ei vor discuta între ei, explicându-și neclaritățile. Explicându-le colegilor cum se rezolvă diverse probleme, ei vor înțelege și vor asimila mai bine informația nouă, dar își vor dezvolta și spiritul de echipă. În plus elevii din grupă sunt mult mai harnici deoarece nimeni nu vrea să fie singurul din grupă care nu-și face tema. Nu în ultimul rând, mare parte dintre elevi își fac prieteni din alte școli, prieteni care au aceleași pasiuni cu ei și cu care au multe lucruri în comun.

Din experiența noastră din anii trecuți, elevii care doreau pregătire doar pentru a fi mai buni la clasă renunță să mai lucreze sau încep să lipsească în momentul când și-au atins scopul. În schimb cei care care doresc să facă performanță continuă să se pregăteasca intens. Se creează un decalaj atât de mare între aceste două categorii încat nu mai este posibil să se lucreze cu ei în aceeasi grupă pentru că fiecare ar avea de pierdut.

Ca să ajungi un programator bun, trebuie să lucrezi în plus

Încă de când am fondat Learnhouse, scopul nostru a fost să facem pregătire de calitate. Nu ne-am dorit niciodată să fim doar un ajutor pentru a scăpa de corigență sau pentru a lua o notă mare la test. Ne dorim ca elevii noștri să ajungă niște buni informaticieni care să inoveze și să ajute lumea în care trăim, având impact asupra a cât mai mulți oameni. Nivelul la care se predă la clasă este unul foarte scăzut deoarece trebuie ca toată lumea să facă față, inclusiv cei care nu își doresc o carieră în domeniu și au ales să dea la mate-info pentru a fi într-o clasă “bună”.

Pentru cineva care se mulțumește cu informatica predată la clasă, cred că este imposibil să se angajeze ca programator. Chiar dacă lucrezi puțin mai mult și reușești să te angajezi, tot timpul vei fi printre cei mai slabi din echipa în care vei fi, vei avea un salariu mic și vei fi ușor de înlocuit. Ca să eviți situația neplăcută, este important să începi să înveți lucruri în plus.

Ca programator trebuie să înveți de multe ori singur

Dacă nu vrei să îți dedici prea mult timp pentru a lucra în plus, totuși este important să începi să înveți singur. Într-adevăr primii pași în programare sunt foarte grei, dar am creat platforma WellCode unde poți să înveți lucrurile de bază în programare și unde poți să ceri ajutor de la oameni din toată țara. Mai mult, atunci când vei lucra, nu vei mai avea un profesor care să-ți explice toate lucrurile și de cele mai multe ori va trebui să te descurci singur să înveți și să înțelegi cum funcționează lucrurile în proiectul tău. Colegii tăi de echipă vor avea și ei lucruri de făcut și nu vrei să îi întrerupi prea des și să devii o povară pentru echipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *